Selvrensende vinduer - Ja takk!

Få mer fritid med selvrensende vinduer

Vask av vinduer er sjelden det som står høyest på listen over populære fritidssysler, og de aller fleste foretrekker å bruke fritiden sin på andre og mer givende aktiviteter. Hører du til dem der utsetter vindusvasken så lenge som mulig, kan det kanskje være verdt å vurdere en investering i selvrensende vinduer.

Slik fungerer et selvrensende vindu

Et selvrensende vindu har et tynt belegg på utsiden av ruten. Det inneholder en fotokatalysator som hjelper å nedbryte smuss og støv på vinduet. Denne aktiveres når solen skinner på vinduet, og effekten vil derfor variere litt, alt

etter hvor eksponert vinduet er for direkte sollys. Selvrensende vinduer vil derfor fungere best på sørveggen av huset og der det er relativt åpent og lite vegetasjon foran vinduet, slik at solens stråler kommer uhindret frem til vinduet.


UV-strålene i sollyset aktiverer det spesielle belegget på ruten , og som skaper en kjemisk reaksjon som bryter smuss ned til organiske forbindelser. Dette vaskes så bort med regnvannet og etterlater ruten blank og ren. I perioder med lite regn vi

l man derfor også kunne oppleve at effekten reduseres, men det kan normalt løses ved å gi vinduet en omgang med hageslangen.

Selv om selvrensende vinduer er en fantastisk oppfinnelse som sparer deg for mye tid, er det ikke slik at du bør kvitte deg helt med nalen og pussekluten. Selvrensende ruter vasker jo selvsagt bare seg selv på utsiden, så innendørs må du nok fremdeles gjøre jobben for hånd, nå og da. I tillegg kan det være områder på ruten der regn og sollys ikke kommer så godt til og hvor renseprosessen derfor ikke får optimale arbeidsforhold. Dette kan for eksempel være helt inne ved vinduskarmen, eller øverst på ruten, om du har montert markiser og bruker disse ofte.

Hva koster selvrensende vinduer?

Det finnes flere typer selvrensende vinduer på det norske markedet, og prisen varierer fra leverandør til leverandør, men i forhold til tradisjonelle vinduer, må du som en tommelfingerregel regne med ca. 1.000kr. ekstra pr. m2 glassflate,.

Husvask kan skade selvrensende vinduer

Selvrensende vinduer har et tynt belegg på utsiden av ruten, som kan bli skadet i kontakt med ulike typer kjemikalier. Spesielt den typiske kraftvasken som mange norske huseiere sverger til, kan føre til stor skade på selvrensende vinduer, og dette kan i de fleste tilfeller ikke repareres. Skaden er som regel synlig i form av skjolder på vinduet, som ikke lar seg vaske bort med rent vann. På alminnelige vinduer kan slike skjolder fjernes ved en lett pussing med fint stålull, men gjør man det samme på et selvrensende vindu, vil det bare være med på å skade belegget på ruten ytterligere.

Alternativer til selvrensende vinduer

Om du ikke er i en situasjon der du skal bytte vinduer eller kanskje syntes at kostnaden med selvrensende vinduer blir for høy, finnes det heldigvis løsninger som kan hjelpe deg med vindusvasken, selv om det ikke blir helt så enkelt som med et selvrensende alternativ.

Det finnes flere vindusvaskeroboter tilgjengelige på det norske markedet, som for eksempel Hobot WR-201. Dette er en liten boks med en roterende mikrofiberklut, som langsomt kjører over vinduet samtidig som det vaskes og poleres. Roboten fester seg til vinduet ved hjelp av en vakuumpumpe, og den har en innebygd sensor som kan detektere hvor skitten vinduet er og tilpasse rengjøringen heretter. Ulempen er at roboten krever kontinuerlig strømtilkobling, noe som gjør at du er avhengig av en relativt lang skjøtekabel som vil ligge å slenge på gulvet. Roboten er ikke smart nok til selv å forflytte seg fra vindu til vindu, dette må gjøres manuelt, noe som gjør løsningen mest aktuell på store sammenhengende glassflater, for eksempel panoramavinduer.

Hva er fritiden din verdt?

Selvrensende vindu har en høyere pris enn de tradisjonelle, men skal du allikevel bytte vinduer i boligen, er det kanskje verdt å overveie om den økte kostnaden er en god investering i mer fritid og tid du kan bruke med familien, fremfor til vindusvask. I tillegg kommer selvsagt gleden og nytten av å ha skinnende rene vinduer til enhver tid, og ikke minst slipper du for å ha dårlig samvittighet over de møkkete rutene som du føler du burde ha vasket.

 

Kopibeskyttet © 2018. Alle rettigheter reservert.